Ouders PDF Print E-mail

Wat kunt u verwachten

Ik hoef u niet te vertellen wat het is om hoogbegaafd te zijn. Ik ga er vanuit dat u er al het een en ander over weet. Ofwel u weet dat uw kind hoogbegaafd is, ofwel u vermoedt dit. In beide gevallen kan ik met u meedenken over de opvoeding.

De opvoeding van een hoogbegaafd kind stelt u voor andere uitdagingen dan die van een gemiddeld kind. Als u zich bewust bent van de mogelijkheden die er zijn om uw kind op het goede spoor te zetten, bent u beter in staat om doelen te bereiken.

Waar u als ouder van een hoogbegaafd kind mee te maken kunt krijgen is zijn/haar gevoeligheid, rechtvaardigheidsgevoel, perfectionisme en kritische instelling. Prachtige eigenschappen die in onze maatschappij en in ons onderwijssysteem nogal eens problemen opleveren.

Ik ben ervan overtuigd dat u als ouders zelf veel invloed hebt op het welzijn van uw kind, u hoeft hiervoor niet alleen afhankelijk te zijn van ‘de juiste’ school. Hoe uw kind omgaat met haar/zijn ‘anders-zijn’ en hoe het zich ontwikkelt kunt u met uw opvoeding beïnvloeden.

Mijn werkwijze.

In een serie van 3 à 6 gesprekken komen opvoedingsvragen aan bod en denk ik mee over de manier van opvoeden die u zelf al heeft en de manier van opvoeden waar uw kind het meeste baat bij kan hebben. Dat kan dicht bij elkaar liggen of juist verder van elkaar vandaan.

Ik ben niet iemand die kant-en-klare tips heeft, omdat ik daar niet in geloof. Ieder kind is anders, ieder gezin is anders en ik geloof dat een passende opvoeding alleen voort kan komen uit het erover praten en nadenken. Dat is wat ik met u samen doe.

Natuurlijk zal ik u laten delen in de kennis die ik heb over hoogbegaafde kinderen zodat u uw kind in de ‘goede’ richting kunt begeleiden. Een belangrijk verschil met de gangbare opvoeding is dat je hoogbegaafde kinderen op metacognitief niveau kunt aanspreken.

Als de relatie met school niet meer open is en je het gevoel hebt dat school jouw zorgen niet begrijpt, plannen we een aantal gesprekken samen met de leerkracht en/of ib-er. De ervaring leert dat deze gesprekken helpen om weer samen om het kind te gaan staan. Ik geef uitleg over hoogbegaafdheid, leerkrachten geven hun grenzen aan, ouders leggen hun wensen op tafel. Daarna bespreken we samen hoe we het kind weer 'aan' krijgen. Bijvoorbeeld op school de leerstof meer compacten en thuis gericht oefenen met spelling of het automatiseren van de tafels, zodat het kind niet meer opgeeft, maar leert zijn frustratiegrens te verruimen. Of ik werk zelf een aantal keer met het kind aan handige rekenstrategieën, spelling of sociale vaardigheden, als hier op school geen tijd en ruimte voor is.

Dit is wat een moeder hierover zei: "Simone heeft mij geholpen bij de gesprekken met school over mijn dochtertje van 5 jaar die eventueel een klas kon overslaan. Ik was zeer tevreden over haar deel in dit proces. Ik als moeder wilde graag dat mijn leergierige dochter naar groep 3 kon gaan. Terwijl ik heel veel had voorbereid en wist wat ik wilde zeggen was het fijn dat Simone erbij was. Ik merkte tijdens de gesprekken dat ik    te emotioneel betrokken was waardoor ik niet meer objectief en positief het gesprek in kon gaan. Simone kon de gesprekken vriendelijk,  positief doch duidelijk en realistisch leiden waardoor de juffen zelf gingen nadenken over aspecten waar ze nog nooit bij stil hebben gestaan. Het waren gesprekken van wederzijds respect waardoor  wij als ouders en de school gezamelijk achter de beslissing konden staan om mijn dochtertje een klas over te laten slaan. Bedankt Simone!"

Met andere ouders.

Omdat je als ouder van een hoogbegaafd kind je niet altijd begrepen voelt door andere ouders op het schoolplein bied ik de mogelijkheid tot het ontmoeten van andere ouders om ervaringen uit te wisselen, herkenning te vinden bij elkaar en samen naar je opvoedingsstijl te kijken. De eerstvolgende workshop is gepland in september/oktober en gaat over de begeleiding van je kind in de onderbouw van het VO. Klik hier voor meer informatie.

Reacties van deelnemers: gezellig, fijn begeleid / enthousiast, gepassioneerd / geeft veel herkenning / goede tips en luisterend oor.

 

Last Updated on Monday, 15 June 2015 10:48